Start-Up Nation IV (2024-2025)

NEWS:
[20.03.2025] S-a publicat in Monitorul Oficial Procedura finala, Grila de punctaj și Calendarul înscrieri la ajutorul de 50.000 EUR pentru programul Start-Up Nation 2025
[28.02.2025] S-a publicat o nouă formă a procedurii Start-Up Nation, în consultare publică!
[11.02.2025] A apărut un nou proiect de procedură de implementare a programului Start-Up Nation 2024-2025
https://www.imm.gov.ro/start-up-nation-2024
[31.01.2025] Startup Nation, ediția a 4-a, apare in schița de buget pe anul 2025
[04.10.2024] 177 de furnizori de formare profesională înscriși în prima etapă a programului Start-Up Nation
[20.09.2024] #MEAT invită firmele de consultanță să contribuie la definitivarea programului Start-Up Nation 2024
https://www.axrconsulting.ro/l/dezbaterea-dintre-meat-si-consultantii/
Pe 2 septembrie 2024, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a făcut public un proiect pilot pentru implementarea programului Start-Up Nation România. Este o oportunitate pentru cei care doresc să participe, inclusiv antreprenori, organizații asociative, consultanți și alți interesați, să ofere feedback și sugestii pentru îmbunătățirea acestuia. Comentariile și propunerile pot contribui la rafinarea documentației disponibile pentru descărcare.
Programul de Finanțare Start-Up Nation IV (2024-2025)
Detalii despre finanțare:
- Suma maximă nerambursabilă: 250.000 lei (aproximativ 50.000 euro)
- Procentaj de cofinanțare: 90%, cu un aport propriu de minim 10%
- Buget total al programului: 446.185.295 euro
Perioada de înscriere:
- 15 aprilie 2025 – Începerea înscrierilor la cursurile de antreprenoriat. Înainte de această dată, se va publica lista furnizorilor acreditați, pentru ca antreprenorii să își poată alege cursurile potrivite.
- 1 iunie 2025 – Lansarea platformei de înscriere pentru firmele nou-înființate de absolvenții cursurilor. Înscrierea se va realiza online, pe platforma oficială: https://minimis.imm.gov.ro.
- 1 octombrie – 1 noiembrie 2025 – Procesul de selecție a antreprenorilor eligibili.
- 15 octombrie 2025 – Semnarea contractelor de finanțare pentru 7.500 de antreprenori.
Categorii eligibile:
Pilonul I - Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor
(1) Grupul-țintă eligibil al Pilonului I - Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este format din tineri sub 30 de ani, respectiv persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți, la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii "START UP NATION - ROMÂNIA" ediția 2024 indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoană reîntoarsă în țară, cu nivel minim de școlarizare absolvit ISCED 2 (Clasificarea Internațională Standard a Educației).
(2) Bugetul total pentru pilonul I - Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este de 295.750.000,00 euro, din care 238.000.000,00 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene și 57.750.000,00 euro cofinanțare de la bugetul de stat, cu următoarea distribuție:
- pentru regiunile mai puțin dezvoltate - 266.000.000,00 euro;
- pentru regiunea mai dezvoltată (București-Ilfov) - 29.750.000,00 euro;
Pilonul II - Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă:
(1) Grupul-țintă eligibil al Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii "START UP NATION - ROMÂNIA" ediția 2024 pe componenta specifică pilonului II, modulul 3 de cursuri antreprenoriale - Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă, este format din persoanele fizice majore, cu nivel minim de școlarizare absolvit ISCED 2, care sunt definite după cum urmează:
- tineri cu vârsta de peste 30 de ani - persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți, la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii "START UP NATION - ROMÂNIA" ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoane reîntoarse în țară[1];
- persoane în căutarea unui loc de muncă* - astfel cum sunt definite la art. 5, pct. III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoană reîntoarsă în țară. Se va încărca în aplicația de înscriere un document care atestă această calitate, de tipul adeverință / document înregistrare eliberate de Agenția Națională sau Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM/AJOFM), în perioadă de valabilitate, sau de alt furnizor acreditat de servicii de ocupare, înregistrat în Registrul național al furnizorilor de servicii de ocupare acreditați, etc.
- șomer* - astfel cum este definit în art. 5, pct. IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoană reîntoarsă în țară. Se va încărca în aplicația de înscriere un document care atestă această calitate, de tipul adeverință șomaj, carnet șomer, decizie acordare indemnizație șomaj, etc.
- șomer de lungă durată* - astfel cum este definit la art. 5, pct. IV^2 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoană reîntoarsă în țară. Se va încărca în aplicația de înscriere un document care atestă această calitate de tipul, adeverință șomaj, decizie de încetare a indemnizației de șomaj când perioada de plată a indemnizației a fost depășită, fișa de monitorizare a șomerului, etc.
- persoane inactive* - persoanele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;) Populația inactivă include și studenții, pensionarii, precum și acele persoane care, deși se află la vârstă de muncă (până la 64 ani), nu muncesc, nu sunt disponibili și nici nu își doresc să muncească (casnice), persoane întreținute de alte persoane ori de stat sau care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente etc.); Sunt considerate inactive și persoanele care au declarat că în săptămâna de referință aveau un loc de muncă de la care au absentat, care nu au certitudinea că vor reveni la locul de muncă într-o perioadă de cel mult trei luni și care nu primesc cel puțin 50% din salariu de la angajator, nu sunt disponibile să înceapă lucrul și care nu au căutat în mod activ un loc de muncă. (INS, Ocupare și șomaj)
- persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii* - persoane cu nivel scăzut de instruire, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoană reîntoarsă în țară.
[1]
persoană reîntoarsă în țară - cetățean român, care face dovada domiciliului sau
rezidenței în străinătate 12 luni consecutive anterioare înscrierii în cadrul modululelor
1 și 3 al aplicației electronice aferentă Programului pentru stimularea
întreprinderilor mici și mijlocii "START UP NATION - ROMÂNIA" ediția 2024,
pentru a participa la activitățile programului
* Fără limită superioară de vârstă
Documentele care atestă calitatăților de mai sus sunt de tipul:
-Pentru persoane cu nivel scăzut de instruire, documentul care atestă finalizarea ciclului gimnazial de învățământ însoțit de declarație pe propria răspundere că nu a urmat alte forme superioare de învățământ nivelului ISCED 2;
-Pentru persoane cu dizabilități, documente de tipul certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dispoziție/decizie de acordare a unui drept de asistență socială (exemplu venit minim de incluziune);
-Pentru persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, documentul emis de către administrația publică locală care atestă ancheta socială sau verificarea în teren a riscului de excluziune socială;
-Pentru persoane din zonele rurale, cartea de identitate care atestă domiciliul în zona rurală; -Pentru persoane eliberate din detenție, documentul de tip cazier judiciar, certificatul de eliberare din detenție, hotârîre judecătorească de eliberare / eliberare condiționată sau adeverință de la instituția penitenciară;
-Pentru tineri post-instituționalizați, documente de tipul adeverință eliberată de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), documente emise de ONG-uri sau alte instituții private, emise în timpul sau în perioada de instituționalizare, care să ateste statutul.
(2) Bugetul total pentru pilonul II - Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă reprezintă echivalentul în lei al sumei de 150.435.295,00 euro, din care 127.870.001,00 euro, reprezintă contribuția Uniunii Europene și 22.565.294,00 euro cofinanțare asigurată din bugetul de stat și este alocat regiunilor mai puțin dezvoltate, respectiv regiunile de dezvoltare fără București Ilfov.
Condiții de eligibilitate:
- Persoanele fizice eligibile vor participa mai întâi la cursul de formare antreprenorială și apoi vor înființa firma (SRL) cu care vor aplica pentru finanțare.
- Firma creează cel puțin două locuri de muncă cu normă intreaga, pe perioadă nedeterminată și menține locurile de muncă ocupate cel puțin 24 luni.
- Firma asigură o cofinanțare în procent de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
- Asociații/acționarii, persoane fizice din grupul-țintă eligibil absolvente ale modulului 1 de cursuri antreprenoriale, respectiv modulului 3, NU au calitatea de asociat/acționar majoritar într-o altă întreprindere, înființată conform Legii 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare
Durata implementării și monitorizării:
- Implementare: 1 an
- Monitorizare: 3 ani
Obiectul finantarii trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele categorii eligibile:
- Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1, 2.2. și 2.3.6 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe aprobat prin H.G. nr. 2139/2004, cu excepția celor specificate de prezenta procedură de implementare la art. 5.2, alin. (2), punctele b), c) si g). În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță.
- Echipamente/tehnologii/soluții/sisteme specifice care generează energie regenerabilă pentru a desfășura activitatea pentru care solicită finanțare. Exemple: sisteme de panouri fotovoltaice, eoliene și mini-eoliene, instalații solare termice, centrale și minicentrale hidroelectrice, instalații geo-termale și/sau pompe de căldură care utilizează energie geo-termală;
- Achiziția de echipamente digitale/tehnologii/soluții/sisteme/aplicații cu impact asupra economisirii de resurse. Exemple: boilere industriale de înaltă eficiență, pompe de căldură altele decît cele care utilizează energie geo-termală, sisteme de ventilație, sisteme de încălzire/răcire, arzătoare industriale, schimbătoare de căldură industriale, surse neîntreruptibile de energie UPS, cazane/centrale în condensare pe gaz, sisteme de cogenerare și trigenerare, sisteme de măsurare și monitorizare a utilităților; La această categorie sunt eligibilile și tehnologii/echipamente/sisteme/soluții/servicii etc. de colectare, reciclare, reutilizare a deșeurilor. Exemple: echipamente de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor, separatoare, prese de balotat deșeuri, tocătoare fixe sau mobile, stații de compostare sau bio-uscare, stații sortare și/sau tratare mecanică/automată deșeuri, sisteme integrate de producere combustibili alternativi din deșeuri, sisteme de reciclare;
- Cheltuielile pentru înființarea întreprinderii în valoare eligibilă maximă de 1000 lei. Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN-ului (Anexa 4).
- Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe aprobat prin H.G. nr. 2139/2004;
- Salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de producție; Pentru aplicanții, care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 80.000 lei[1] din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării formularului de înscriere la finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă;
- Site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică, echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă/copiator/multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete. Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanțare.
- Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului Program și pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei[2]; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN. Furnizorii de servicii de consultanță eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizații furnizoare de consultanță care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfășurată una dintre activitățile incluse în cod CAEN Rev. 3, diviziunea 70. Societățile care furnizează servicii de consultanță în cadrul Programului Start –up Nation, nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul proiectului, sub sancțiunea nedecontării tuturor cheltuielilor aferente respectivului furnizor.
- Două plăcuțe informative obligatorii, sub sancțiunea neacordării AFN, în valoare de minim 10 lei, dar nu mai mult de 500 de lei[3] din valoarea cheltuielilor eligibile, care vor fi plasate astfel:
- una în interiorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepție, secretariat, loc de așteptare etc);
- una în exteriorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienți, pe lângă spațiul unde se desfășoară activitatea (fațadă stradală, intrare în clădire etc).
10. Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari de la banca parteneră, în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează creditul, pentru implementarea proiectului.
11. Mijloace de transport, autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială.
- Pentru activitățile de rent-a-car, școli de șoferi și pilotaj și transporturi cu taxi-uri, nu sunt limitate valoarea maximă/autoturism și numărul de autoturisme achiziționate.
- Cu excepția activităților prevăzute la alin. (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul Programului în valoare eligibilă de maximum 50.000 lei[4] și maximum 1 autoturism / beneficiar.
12. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal.
- [1] Valoarea sumei forfetare a fost calculată la nivelul taxelor totale încasate de stat pentru două salarii minime pe economie la nivelul lunii octombrie 2024, pe o perioadă de 24 de luni.
- [2] În favoarea beneficiarului, valoarea maximă eligibilă a cheltuielilor de consultanță a fost plafonată la 10.000 lei.
- [3] Valoarea maximă de 500 de lei pentru două plăcuțe (indoor/outdoor) de publicitate a programului a fost aproximată după prețul mediu al pieții.
- [4] Valoarea maximă reprezintă costul aproximativ al unui autoturism, marcă autohtonă, fără TVA.
Activele achiziționate trebuie să fie noi, iar pentru toate activele achiziționate pe Program nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. În cazul activelor achiziționate, ajutorul financiar va fi acordat numai dacă acestea există la locul implementării proiectului și după caz, sunt puse în funcțiune, cu respectarea reglementărilor tehnice aplicabile. În caz contrar, ajutorul financiar nu se acordă.
Activele corporale achiziționate în cadrul Programului sunt considerate cheltuieli eligibile dacă individual fac parte din categoria mijloacelor fixe, cu excepția cheltuielilor cu semnătura electronica, cu înființarea întreprinderii, cu tableta și plăcuțele informative.
Fiecare cheltuială efectuată trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților/ subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN, autorizat cel târziu la momentul plății, pentru care se solicită finanțare, așa cum sunt detaliate activitățile codului CAEN în "Clasificarea activităților din economia națională - CAEN Rev. 3", cu excepția sumei forfetare și a cheltuielilor eligibile obligatorii.
Activitatea economică a societăților nou-înființate de beneficiari în cadrul programului trebuie să fie autorizată conform CAEN Rev. 3.
Cheltuieli neeligibile:
- Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede NU se finanțează.
- Nu se finanțează cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat, servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială și psihologică, site-uri de matrimoniale.
- Cheltuielile privind avizele sau alte taxe (cu excepția timbru verde și accize energie electrică), ambalarea, transportul, punerea în funcțiune, montarea, manopera și instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/ utilajelor, NU sunt eligibile.
- Nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziționate în sistem de leasing, second-hand și cele care au constituit obiectul unei subvenționări/finanțări nerambursabile din alte surse.
Domenii de activitate eligibile Startup Nation 2024-2025
Documentul procedural pentru Start-Up Nation 2025 prevede că pot beneficia de finanțare firmele din toate sectoarele de activitate, cu excepția celor care activează în următoarele domenii:
a) Întreprinderile care desfășoară activități în domeniul producției primare de produse pescărești și de acvacultură, precum și cele implicate în prelucrarea și comercializarea acestor produse, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit în funcție de prețul sau cantitatea produselor achiziționate ori introduse pe piață;
b) Întreprinderile care activează în domeniul producției primare de produse agricole;
c) Întreprinderile care desfășoară activități de prelucrare și comercializare a produselor agricole, în următoarele situații:
-
atunci când valoarea ajutorului este stabilită pe baza prețului sau cantității produselor achiziționate de la producători primari sau introduse pe piață;
-
atunci când ajutorul este condiționat de transferarea parțială sau integrală a sprijinului financiar către producătorii primari;
d) Întreprinderile care primesc ajutoare legate de activități de export către țări terțe sau alte state membre ale UE, respectiv ajutoare:
-
direct legate de cantitățile exportate,
-
destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție,
-
destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
e) Întreprinderile care beneficiază de ajutoare condiționate de utilizarea preferențială a bunurilor și serviciilor naționale în detrimentul celor importate;
f) Întreprinderile implicate în producția sau comercializarea următoarelor categorii de produse: armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante sau psihotrope;
g) Întreprinderile care desfășoară activități de producție sau comercializare de produse energetice, astfel cum sunt definite de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
h) Întreprinderile care desfășoară activități de leasing.
Idei de afaceri prin fonduri europene și nerambursabile!
Nu ai încă o idee de afacere, dar vrei un business? Consultă blogul nostru pentru inspirație și acces la fonduri europene nerambursabile!
Cele mai recente proiecte care au fost aprobare cu succes
Recenzii
Servicii de calitate recomand cu drag și încredere
Ionela Tibuleac
Servicii de cea mai buna calitate! am fost mulțumită de colaborare! Va recomand cu încredere!
Alexandra Monica
Sunteți super profesioniști, mulțumesc pentru colaborare și seriozitate ! VĂ RECOMAND!
Raluca Mari
Recomand cu incredere! Firmă serioasă si transparentă.
Slezinger Jancsi
Recomand cu încredere, serioși!
Marian Anto
Recomand cu încredere servicii de calitate apelați cu încredere
Antonia Constantin
Alte finantari
Programul "Femeia Antreprenor 2024"este o inițiativă destinată sprijinirii femeilor antreprenor din România prin oferirea de fonduri europene nerambursabile, în valoare de până la 200.000 lei. Acesta vizează stimularea dezvoltării și extinderii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) deținute majoritar de femei, facilitând astfel creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă. Programul se concentrează pe domenii precum producție, industrii creative, servicii și IT, promovând egalitatea de gen și diversitatea în mediul de afaceri.
Programul Regional București-Ilfov sprijină microîntreprinderile din mediul urban care își propun să își modernizeze infrastructura tehnologică și să adopte practici mai durabile economic și ecologic. Acest program este dedicat companiilor mici din regiune, oferind finanțare și resurse pentru a facilita tranziția către o afacere mai competitivă și sustenabilă pe termen lung.

Aduceți afacerea dvs. la următorul nivel accesând fonduri nerambursabile.
Doriți să accesați fonduri nerambursabile și să obțineți mai multe informații? Nu ezitați să luați legătura cu unul dintre experții noștri pentru a vă ghida pas cu pas în procesul următor.